onsdag 6 april 2011

Typiskt svenskt

Igår på jobbet så fick vi en leverans, en pall, tung som bara den, full med varor. Det var precis innan lunch så dom andra var upptagna med annat så jag fick själv bara upp allt till lokalen. Det är två trappor att gå så efter några vändor blir det lite jobbigt.
Eftersom det var mitt i lunchen så är det väldigt mycket folk som kommer och ska träna samt att det även var en gruppträff precis då så flödet på folk var stort.

Jag bär och släpar på tunga kartonger upp och ner för dom där trapporna och alla kunder måste passerar mig för att komma in. Jag skulle gissa på att det var ungefär 40 personer som kom under den här tiden och bara 3 personer erbjöd sig att ta med en kartong när dom ändå skulle gå upp. Men jag är inte förvånad för det är så typiskt svenskt att inte hjälpa till så jag hade inte förväntat mig att någon skulle erbjuda hjälp. Jag kan säga att skulle jag ha erbjudit mig att bära en kartong men det tillhör tydligen inte det vanliga.

Hade det här varit i USA så hade betydligt fler erbjudit sig. Självklart inte alla men jag skulle gissa på att ungefär 90% av alla skulle göra de.
Det är faktiskt en sak som jag verkligen saknar med USA att dom är så mycket trevligare än svenskar. Dom säger ursäkta när dom råkar stöta in i någon, eller till och med bar gå lite för nära, dom säger ursäkta när dom ska gå förbi istället för att bara armbåga sig fram, dom är mer hjälpsamma och trevliga. Allmänt hyfs här i Sverige verkar ha försvunnit och de får mig att fundera på hur det kommer vara i framtiden. Ännu värre eller kommer det komma tillbaka? Vad tror ni?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar